Μια δροσερή σαλάτα με γιορτινό χαρακτήρα που συνδυάζει όλες τις πρασινάδες του χειμώνα με αρωματικά, σταφίδες και ξινομυζήθρα.
Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα

300γρ. σπανάκι φρέσκο και τρυφερό
200γρ. φύλλα ρόκας φρέσκα
300γρ. αντίδια φρέσκα
1 λόλα ρόσα
5 κρεμμυδάκια φρέσκα και ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας μεγάλες σταφίδες άσπρες
4 φέτες του τοστ
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
1 αχλάδι κομμένο σε λεπτές φέτες
150γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης

Υλικά για το dressing:
1 φλιτζάνι εκλεκτό ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουτ. γλυκού μέλι
2 κουτ. σούπας καλό κρασόξιδο
αλάτι, πιπέρι

Πλένετε καλά τα πράσινα λαχανικά σας. Βγάζετε τα χοντρά κομμάτια και βάζετε τα τρυφερά φύλλα σε μια πραγματικά μεγάλη σαλατιέρα. Ρίχνετε από πάνω τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ρίχνετε και τον ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο και ανακατεύετε καλά.

Ετοιμάζετε τα κρουτόν: αφαιρείτε την κόρα από τις φέτες του τοστ και την κόβετε σε μικρούς κύβους. Σ’ ένα τηγανάκι λιώνετε δύο κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο, βάζετε μέσα τα κυβάκια του ψωμιού και τα ψήνετε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν.

Ετοιμάζετε το dressing: βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ του μίξερ και κάνετε μια ομοιογενή σάλτσα.

Αλατοπιπερώνετε ελαφρά τα πράσινα λαχανικά σας. Ανακατεύετε καλά τη σαλάτα. Σκορπάτε από πάνω τις σταφίδες και τις φέτες αχλαδιού. Ρίχνετε και τα κρουτόν και αναδεύετε λιγάκι τη σαλάτα για να μπουν στο βάθος της σαλατιέρας.

Περιχύνετε με το dressing και στο κέντρο της σαλάτας βάζετε τη ξινομυζήθρα Κρήτης χωρισμένη σε μικρές κουταλιές. Φέρνετε τη σαλατιέρα στο τραπέζι και προτού σερβίρετε την ανακατεύετε καλά.