Το παραδοσιακό ιταλικό τσουρέκι για την πρωτοχρονιά σε μία γλυκιά συνταγη με εύκολη προετοιμασία!
Υλικά για 8-10 άτομα
2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
1/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό
2 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκοι επιπλέον
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1/4 κουταλάκι βανίλια
50 γρ. ξανθές σταφίδες,
50 ml ρούμι
1/2 κουταλάκι αλάτι
2/3 φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
2-2 1/2 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο επιπλέον για το ζύμωμα

Εκτέλεση

1. Μουσκεύετε τις σταφίδες στο ρούμι για 30΄ζ, τις στραγγίζετε και τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Διαλύετε τη μαγιά στο νερό. Χτυπάτε τα αυγά μαζί με τους κρόκους. Ρίχνετε στο μείγμα των κρόκων τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, το αλάτι, το μισό λιωμένο βούτυρο, τις σταφίδες και τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύετε. Κατόπιν προσθέτετε κατά μικρές ποσότητες το αλεύρι ζυμώνοντας, ώσπου να αποκτήσετε μία μάλλον σφιχτή ζύμη.
2. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ, την καλύπτετεμε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να σταθεί τουλάχιστον 30΄. Αναποδογυρίζετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 1,5 εκ. Απλώνετε το 1/3 του βουτύρου ομοιόμορφα επάνω στην επιφάνεια της ζύμης. Διπλώνετε 1/3 της ζύμης επάνω στη μισή υπόλοιπη επιφάνεια και επάνω σε αυτό διπλώνετε την άλλη πλευρά της ζύμης ώστε να σχηματίσετε φάκελο. Ανοίγετε τη ζύμη πάλι σε παραλληλόγραμμο.
3. Την αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένη 20΄. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία ακόμη δύο φορές, απλώνοντας και πάλι ενδιάμεσα λιωμένο βούτυρο. Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με ζάχαρη μια φόρμα για πανετόνε με διάμετρο 22 εκ. βάζετε τη ζύμη μέσα στη φόρμα Σκεπάζετε και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα και 30΄. Ψήνετε το πανετόνε στους 175ο για 30΄- 35΄. Το αναποδογυρίστε σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει, και κατόπιν το μεταφέρετε σε μια πιατέλα